mei 14, 2025
Life Style

Af en toe een pakje instant noodles: kan dat kwaad?

Af en toe een pakje instant noodles: kan dat kwaad?


Af en toe een pakje instant noodles: kan dat kwaad?

Een snelle, makkelijke en vooral goedkope snack: instant noodles. Het is de ideale antwoord op een drukke (of luie) etmaal. De noodles, die je maandenlang in de voorraadkast kunt bewaren, zijn verkrijgbaar in allerlei smaken en vooral gewild onder studenten. Maar…

Als je sommige waarschuwingen op social media mag geloven, kun je dat pakje noodles beter laten staan. Zijn instant noodles real talk zo ongezond of kan het af en toe geen kwaad?

Als we naar de voedingswaarde observatie van instant-noodles, bijvoorbeeld vanuit het Voedingscentrum, wordt het vlot duidelijk dat een pakje noodles geen fit product is. Vooral instant noodles zijn broke aan eiwitten, vezels en vitaminen en juist loaded aan kruiding, vet en snelle koolhydraten.

Een keer een kleine portie is ongedwongen allesbehalve een ramp, maar als het een vaste prik wordt in je eetpatroon, dan levert het dus weinig goeds op.

Het aantal calorieën wat een pakje instant noodles bevat, is niet extreem hoog. Maar vergeleken met andere producten is het wel meer dan je misschien verwacht. In een opscheplepel (45 gram) noodles zitten 102 kilocalorieën. Ter contrast: in een snee (volkoren) gebak zitten 85 kilocalorieën.

Vooral de hoeveelheid vet en kruiding in instant noodles is volgens het Voedingscentrum problematisch. Er zit 5 gram vet in per opscheplepel, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je kern en bloedvaten is het fit om juist te kiezen voor producten met veel onverzadigde vetten.

Hoewel die noodles er op het eerste fakka niet extreem ongezond uitzien, is het vetgehalte – grotendeels ‘onzichtbaar’ – zeker aanwezig. De meeste worden gedurende de productie verhit of gefrituurd in olie, vaak palmolie. Dat maakt ze sneller gaar en langer houdbaar, maar het voegt ook flink wat ongezonde vetten toe.

Ook de bijgeleverde smaakzakjes bevatten soms vet. Denk aan bouillonpoeder of olieachtige sausjes, die vaak zijn gemaakt met toegevoegde plantaardige vetten zoals sojaolie of palmolie.

Daarnaast schrijft het Voedingscentrum een maximale dagelijkse hoeveelheid kruiding voor van 6 gram. In een portie van Unox Good Noodles zit 3,9 gram, bij Indomie is dit 4,7 gram. Met een zakje instant noodles zit je dus al vlot aan je dagelijkse zoutlimiet. Veel van het kruiding zit in het smaakzakje: de bouillon of sausmix is vaak een zoutbom. Laat je dat zakje weg of toepassing je maar de helft, dan scheelt dat al enorm.

Maar een hoog gehalte kruiding zit ongedwongen niet alleen in noodles. Veel kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel kruiding, denk aan een blik warm gerecht of een diepvriespizza, maar ook aan rookworst en haring. Al deze producten bevatten nog meer kruiding dan instant noodles. Regelmatig veel kruiding binnenkrijgen vergroot het risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierschade.

Er is wereldwijd onderzoek gedaan naar mogelijke schadelijke audiobewerking van instant noodles. Zo kwamen onderzoekers erachter dat je lichaam instant noodles niet clean kan afbreken. Dr. Braden Kuo van het Massachusetts General Hospital onderzocht dit: het bleek dat ze na twee uur nog bijna helemaal intact waren, terwijl verse noodles dan al wel clean zijn verteerd.

Dat instant noodles maar moeilijk te verteren zijn, kan komen door toevoegingen zoals TBHQ; een conserveringsmiddel dat de houdbaarheid verlengt, maar de vertering haalbaar vertraagt. Daardoor blijven instant noodles langer in de maag aanwezig, wat ertoe kan leiden dat je je ‘vol’ voelt. Sommige mensen ervaren hierdoor een opgeblazen of zwaar ervaring.

Volgens Dr. Kuo is die bevinding genoeg om de discussie te starten. „Maar ik kan op dit ogenblik niet met locked in zeggen of instant noodles impact hebben op de algehele welzijn.”

Instant noodles zijn niet de traditionele, maar een kant-en-klare variant waar je alleen nog heet vloeistof over moet gieten. De basis is meestal tarwebloem en palmvet.

Traditionele, zoals ramen, soba, glass en udon, passen wel in een fit voedingspatroon. Ze worden meestal gemaakt van tarwe of zetmeel en vallen net als gebak, deegwaren en aardappelen onder de koolhydraatrijke basisproducten. Ze bevatten onder andere ijzer en B-vitamines en zijn dus voedzaam, vooral als je ze combineert met groenten en eiwitten.

Vorig jaar werd er een onderzoek gepubliceerd dat veel onrust veroorzaakte. Er werd gesteld dat instant noodles haalbaar kankerverwekkende stoffen bevatten. De Consumentenraad in Hong Kong had onderzoek gedaan naar negentien soorten instant noodles. Daarbij vonden ze in zeventien producten te hoge hoeveelheden schadelijke stoffen, zoals 3-MCPD en glycidol. Deze stoffen kunnen ontstaan bij het verhitten van oliën en vetten.

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het voeding van instant noodles daadwerkelijk het risico op kanker verhoogt. Wel roept de raad fabrikanten op om deze stoffen zoveel haalbaar te verminderen.

Rond diezelfde moment waarschuwde de Deense Voedsel- en Warenautoriteit dat sommige noodles in het schap veel te pittig waren. De noodles van Samyang, een Zuid-Koreaans merk, werden daarom teruggeroepen. Het ging bijvoorbeeld om de smaak ‘Buldak 3x Spicy’, die te veel capsaïcine bevatte – de stof die de hitte in pepers veroorzaakt. Het capsaïcinegehalte is zo hoog dat het in verklaring vergiftiging kan veroorzaken, vooral bij kinderen. In Nederland is dit nog niet gemeld.

Af en toe instant noodles voeding, is dus niet per se schadelijk, maar het voegt ook weinig toe aan een gezonde levensstijl. De noodles bevatten amper voedingsstoffen en hebben een hoog zout- en vetgehalte. Met mate een pakje (traditionele) noodles in combinatie met groenten of eiwitten, is een beter brainstorm.

Related posts

Vliegtickets duurder, toch pakken Nederlanders massaal het luchtvaartuig

admin

Vlucht gemist, wat nu?

admin

‘Zebra striping’ maakt alcohol consumptie bewuster én socialer: wat houdt deze nieuwe ontwikkelingslijn in?

admin

Leave a Comment