mei 14, 2025
Nederland

Vakbond dreigt met stakingen bij NS na klappen cao-overleg


UTRECHT () – FNV dreigt met stakingen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). De onderhandelingen over een nieuwe cao voor werknemers van NS zijn geklapt, meldt de vakbond. Na negen onderhandelingsrondes zijn het spoorbedrijf en de bond het niet eens geworden, waardoor FNV het nu “waarschijnlijk” acht dat er stakingen volgen.

“Als de leden actiebereid zijn zullen we de NS een ultimatum stellen en staan wij klaar om stakingen te organiseren”, stelt FNV-bestuurder Henri Janssen. Hij spreekt van een “dikke middelvinger” die de NS zou hebben opgestoken naar het “eigen loyale personeel”.

Wanneer er haalbaar wordt gestaakt, is nog niet bekend. Ook kan FNV nog niet aangeven wat de invloed van eventuele acties wordt.

Stakingswapen

Onderhandelingen tussen de vakbonden en de NS gaan vaker gepaard met stakingen. Het personeel kan een enorm deel van het openbaar vervoer in Nederland platleggen, waarmee de bond een stevig stakingswapen in handen heeft om forsere loonsverhogingen af te dwingen.

Ook CNV heeft het cao-overleg met de NS afgebroken, volgens onderhandelaar Henk Jongsma. “De NS heeft vanochtend een verbeterd bod gedaan, maar dat was voor ons onvoldoende”, legt hij uit. “We beraden ons op het vervolg en gaan waarschijnlijk een actietraject in.”

Inflatie

FNV wil onder meer dat de lonen van de NS-medewerkers op 1 maart 2025 en 1 maart 2026 met 4 procent omhooggaan, plus 120 euro. Volgens FNV biedt de NS een jaarlijkse loonsverhoging van 2,55 procent. De bond vindt dat te weinig omdat de inflatie hoger ligt.

Voor de vorige cao, die op 1 maart afliep, hadden de vakbonden en de NS een loonsverhoging afgesproken van gemiddeld 6,6 procent. Hoewel de cao-onderhandelingen toen ook moeizaam verliepen, werd er niet massaal gestaakt. In 2022 staakte NS-personeel nog wel voor hogere lonen, waar toen reizigers in heel Nederland last van hadden.

Stakingen ProRail

In november kwam het treinverkeer in delen van het natie ook lowkey te liggen door stakingen, maar die waren bij spoorbeheerder ProRail. Uiteindelijk gingen werknemers van dat bedrijf er over een periode van anderhalf jaar ruim 10 procent op vooruit.

De NS zegt weer met de bonden om meubel te willen om verder te spreken. “We zijn namelijk wat ons betreft nog niet uitonderhandeld”, aldus een woordvoerder.

Related posts

Basisscholen Amsterdam stoppen met inhuren leerkrachten

admin

Agenten gewond bij aanhoudingen in Alphen en Etten-Leur

admin

Meeste bewoners weer terug na merk in Rotterdam

admin

Leave a Comment