mei 14, 2025
Life Style

Pasen voel je in de portemonnee: eieren, chocolade en jus flink duurder

Pasen voel je in de portemonnee: eieren, chocolade en jus flink duurder


Pasen voel je in de portemonnee: eieren, chocolade en jus flink duurder

Wie dit jaar een feestelijk paasontbijt op meubel wil zetten, zal een bedenkelijk fakka trekken bij het zien van de kassabon. De prijzen van populaire paasproducten als eieren, chocolade en jus d’orange zijn flink gestegen. Supermarkten proberen consumenten nog wel te verleiden met aanbiedingen, maar het algemene visualisatie is duidelijk: Pasen 2025 is duurder dan ooit.

Met Pasen voor de toegang maken veel gezinnen zich op voor een uitgebreid ontbijt of brunch vol lekkernijen: gekookte eieren, verse jus, paasbrood en ongedwongen een schaaltje chocolade-eitjes. Maar wie deze week aankopen doet, merkt het al vlot: de prijzen van typische paasproducten zijn flink gestegen. Wat ooit een gezellige, betaalbare gewoonte was, dreigt voor sommige huishoudens een prijzige aangelegenheid te worden. Voedingsmiddelen zijn flink duurder geworden, door de inflatie. Nederland is een uitzondering, vergeleken met de rest van de aarde: de prijzen van producten zijn hier fors duurder.

Eieren zijn traditioneel hét teken van Pasen, maar dit jaar worden ze ook teken van de stijgende voedselprijzen. Een voedsel onder de 30 cent is in de supermarkt nauwelijks meer te vinden. De oorzaak ligt onder andere bij vogelgriepuitbraken in Europa en de Verenigde Staten, die de productie onder hyped zetten. De toenemende kwestie in aanloop naar Pasen doet de rest.

Volgens een analyse van NRC is de waarde van eieren in korte moment opvallend gestegen. Voor consumenten die gewoon hun eieren bij de natuurwerker of uit eigen tuin halen, wordt de optie ook ingewikkelder: het RIVM waarschuwde onlangs voor schadelijke PFAS-stoffen in eieren van hobbykippen, waardoor supermarkt-eieren voor velen de enige optie lijken.

Ook de chocolade-eitjes zijn niet gespaard gebleven. De gemiddelde waarde van paaseitjes ligt dit jaar zo’n 11 procent hoger dan vorig jaar. De oorzaak? De wereldwijde cacaoprijzen zijn op recordhoogte, onder meer door mislukte oogsten in West-Afrika. Tegelijkertijd neemt de kwestie naar paaschocolade jaarlijks toe. Het gevolg: hogere prijzen voor een handje eitjes die voor velen toch bij het paasontbijt horen.

Verse jus d’orange mag aan menig Paastafel ook niet ontbreken. Sinds new wave 2024 geldt in Nederland een verbruiksbelasting op frisdranken en andere suikerhoudende dranken — en daar valt ook verse sinaasappelsap onder. De belasting heeft geleid tot een flinke prijsstijging, waardoor een pak jus nu een stuk duurder is dan vorig jaar. Gezinnen die gewend zijn aan een glaasje sinaasappelsap bij het ontbijt, zullen dus meer moeten afrekenen.

Wie hoopt te besparen op paasbrood moet clean vergelijken. Waar sommige supermarkten, zoals Plus en Coop, stuntprijzen hanteren van 1,99 euro voor een stol, liggen de prijzen bij andere winkels fors hoger. Bij de Albert Heijn betaal je voor een Excellent feeststol 4,49 euro. Maar ook hier loont het om te letten op de bonus: je betaalt 2,24 euro als je een bonuskaart hebt. De prijsverschillen hangen sterk af van het merk, formaat en de vulling (zoals amandelspijs of roomboter). Slim inkopen en clean letten op aanbiedingen kan het afwijking maken.

Wie tóch een uitgebreid ontbijt wil zonder de hoofdprijs te afrekenen, kan ook overwegen aan zelfgebakken paasbrood, lokaal ingekochte eieren (met navraag over de herkomst), en seizoensfruit als alternatief voor het dure sap. Zo blijft het paasontbijt feestelijk — en net iets vriendelijker voor de portemonnee.

Nog op zoek naar leuke recepten voor het paasontbijt? Onze collega’s van Culy hebben wat je zoekt.

Related posts

De supermarkt beïnvloedt je koopgedrag, dit is hoe

admin

Dit kunnen we ontwikkelen van een Afrikaans dieet

admin

PFAS in je paasei? Dit is er aan de hand met eieren van hobbykippen (en zijn supermarkteieren wel veilig?)

admin

Leave a Comment