Opvoedvraag: ‘Kan ik mijn driftige peuter meenemen in het vliegtuig?’
Opvoeden, hadden we er maar een tutorial voor. Het ouderschap gaat gepaard met zowel intense geluksmomenten als een verwachting kopzorgen en dilemma’s. Daarom beantwoordt Sofie Vissers, hoofdredacteur van J/M Ouders en mama van twee kinderen, wekelijks voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week de kwestie van Machteld (41): „Kan ik mijn driftige dreumes meenemen in het luchtvaartuig?”
„Dag Sofie,
Nu het mooie weer is doorgebroken, krijgen mijn heer en ik zomervakantiekriebels en zijn wij een trip aan het plannen. We vliegen graag naar een verre bestemming, maar twijfelen of we onze driftige dreumes (3) in het luchtvaartuig in kunnen meenemen. Hij is een lieve en vrolijke schat, maar kan enorme driftbuien hebben en daar kan hij gerust 20 minuten in blijven hangen. Tijdens zo’n driftbui schopt en slaat hij en krijst hij de hele boel bij samen. We willen liever niet dat dit in het luchtvaartuig gebeurt, want we willen de medepassagiers maar ook hem niet tot last zijn. Is het diep inzicht om toch te gaan en hem proberen zoet te houden met snoepjes en spelletjes? Of zeg je: je doet hem er geen plezier mee dus pak de bak? Ik hoor graag jouw advies.
Liefs,
Een twijfelende mama”
„Dank voor je inzending. Wij horen momenteel van veel ouders dat zij met dit dilemma zitten, zeker nu de warmte in aantocht is en we weer reisplannen aan het maken zijn. Reizen met een dreumes die vatbaar is voor driftbuien kan een grind zijn, maar het is zeker niet onmogelijk.
Ja, het kan. Maar een goede planning is cruciaal. Peuters van drie jaar bevinden zich in een ontwikkelingsfase waarin zelfregulatie nog beperkt is. Driftbuien zijn dus gewoon, al zijn ze ongedwongen niet fijn in een afgesloten plaats met veel mensen, zoals in een luchtvaartuig.
Volgens onderzoek duren driftbuien bij peuters gemiddeld drie tot vijf minuten, maar intense buien kunnen inderdaad langer aanhouden. Driftbuien worden vaak getriggerd door vermoeidheid, honger, overprikkeling of gebrek aan controle; exact de dingen die kunnen ontdekken bij een lange vlucht. Bedenk dus dat een driftbui niet helemaal te voorkomen is.
- Kies je vluchttijd bewust: Doet je kind nog een middagdutje? Probeer gedurende zijn slaaptijd te vliegen, zodat hij gedurende (delen van) de vlucht kan chillen.
- Voorzie in voorspelbaarheid: Kondig in peutertaal aan wat er gaat gebeuren, bijvoorbeeld: ‘We gaan in een groot vliegtuig en daar mag je met je autootjes spelen.’
- Zorg voor controle-momenten: Laat hem kleine keuzes maken: wil je vloeistof of sap? Wil je de auto- of vliegtuigkleurplaat?
- Maak een ‘reisbox’: Vul deze met favoriete snacks, kleine verrassing, stickers, een magnetisch tekenbord en koptelefoon met rustige filmpjes of klankkunst.
- Gebruik comfort-items: Denk aan een lief speelgoed of warmte van thuis dat veiligheid biedt.
Daar heb je ongedwongen niet alle controle over. Krijgt hij toch een driftbui, blijf dan kalm en laat je niet te veel leiden door de blikken van anderen. Het helpt je jongere niet als jij gespannen wordt. Ga in op zijn emoties (‘Je vindt het moeilijk hè?’) en probeer hem af te leiden als dat haalbaar is. Andere passagiers zijn vaak minder veroordelend dan ouders overwegen. En wie wel oordeelt, weet misschien niet hoe de peuterfase real talk is.
Reizen met de bak is inderdaad flexibeler: je bepaalt je eigen tempo, je kunt stoppen wanneer nodig en de overprikkeling is vaak minder enorm. Als de rustperiode voor jou ook draait om zo min haalbaar stress en je het brainstorm van vliegen nu al vermoeiend vindt, kan de bak een relaxter alternatief zijn. Maar dat betekent niet dat vliegen uitgesloten is.
Kijk niet alleen naar wat je jongere aankan, maar ook naar wat jij en je heer aankunnen. Is de vliegreis de moeite waard als je hem clean voorbereidt, accepteert dat het even pittig kan worden en praktisch blijft in je verwachtingen? Dan zou ik het uitdaging aangaan. Een jongere van drie hoeft geen trip te ‘waarderen’ zoals wij dat doen, maar hij kan wel oefenen in omgaan met nieuwe situaties. Met jullie als veilige basis.
Kortom: vliegen is geen onmogelijke missie, maar wel iets waarbij planning en flexibiliteit het afwijking maken. Hoe dan ook: een veilige en vooral ontspannen trip toegewenst voor jou en je gezin!”
Lees op J/M Ouders: Lifehacks voor vliegen met kids volgens mama en stewardess Alicia.
Ook jouw opvoedvraag stellen? Meld je aan!
Naam (verplicht)
Leeftijd (verplicht)
E-mailadres (verplicht)
Telefoonnummer
De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor de redactie van Metro en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.
Benieuwd naar meer antwoorden op vragen over opvoeding? In deze stukken geven we ook advies:
- Adries zoontje van 1,5 gaat clean op regelmaat. Maar gedurende zijn slaapje moet zijn sibling van onderwijsinstelling gehaald worden. Kan Adrie zijn kind even alleen thuis laten?
- Wilma zit nogal met de handen in het haar: haar jongere schopt en slaat als hij zijn betekenis niet krijgt. Wat moet ze doen?
- De kind van Merel verheft ‘de hele dag’ haar vocalen, iets wat voor Merel nogal storend is. Wat kan daar de oorzaak van zijn?
- Wat te doen als je 25-jarige kind geen enkel teken geeft van uit woning te willen gaan? Dinie is intussen wel toe aan een leeg nest.