Hierdoor krijg je honger na het consumptie van suikervrije frisdrank
In verklaring is honger stillen simpel: je eet iets, en je zit weer vol. Maar in de praktijk ligt het anders. Je kent het vast: net een flinke maaltijd op en toch sta je een uur later alweer voor de koelkast. Hoe kan dat? Het heeft met frisdrank te maken.
Het ligt niet alleen aan wat je eet, maar ook aan wat je drinkt.
Een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Metabolism, toont aan dat kunstmatige zoetstoffen, zoals die in light-frisdranken, de natuurlijke signalen van honger en verzadiging verstoren. Het effect: je hebt vaker honger, ook als je net gegeten hebt.
De onderzoekers bekeken hoe zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, stevia en erythritol impact hebben op ons brein. Deze stoffen bevatten geen calorieën, maar geven je hersenen wél het indicatie dat er iets zoets (en dus energieks) aankomt. Alleen: die levenskracht komt nooit. En dat zorgt voor verwarring in je lichaam.
„Het brein verwacht calorieën, maar krijgt die niet. Daardoor gaat het lichaam extra verlangen naar andere bronnen van levenskracht”, legt arts en expert op het gebied van obesitas Dr. Nicholas Pennings uit aan Huffpost. Als je iets zoets eet of drinkt, denkt je brein dat er levenskracht aan komt. Komt die er niet, zoals bij lightproducten, dan blijven je hongersignalen actief. „Je eet uiteindelijk vaak méér dan wanneer je natuurlijk zoetstof had genomen.”
👇
Vrouwen en mensen met obesitas gevoeliger
Vooral vrouwen en mensen met obesitas zijn gevoeliger voor het effect van light-producten. Uit het onderzoek blijkt dat zij sneller reageren op kunstmatige zoetstoffen. Vooral in het deel van het brein dat honger regelt, zagen onderzoekers een overactieve reactie. „Bij mensen met obesitas werkt de regeling van de hongersignalen minder clean wanneer ze een suikervrij drankje consumptie”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Kathleen Page. Waarom mensen met obesitas hier extra heftig op reageren, is nog onduidelijk. Het is volgens Page een kip-ei-verhaal. „We weten nog niet of het een oorzaak of een gevolg van obesitas is.”
Wil je beter ontwikkelen opnemen naar je lichaam? Dan adviseren de experts om kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Dr. Pennings gaat nog een stap verder en raadt aan om én zoetstof én zoetstoffen te laten staan als je gewicht wilt floppen.
Er zijn ook andere factoren die je hongergevoel beïnvloeden. Zo kun je dorst makkelijk verwarren met honger. „Je lichaam geeft soms dezelfde signalen voor honger en dorst. Genoeg vloeistof consumptie helpt dus om onnodig snacken te voorkomen”, is Perez van mening.
Daarnaast ontdekken slaaptekort, stress en afleiding gedurende het voeding (zoals voeding achter je apparaat of voor de tv) ook een rol. Ze verstoren het indicatie dat je vol zit en leiden tot overeten.