Zoveel kapitaal geven Nederlanders dit jaar uit aan rustperiode
Vakantie is ons heilig, en daar mag best wat kapitaal aan op. Uit het jaarlijkse onderzoek van de ANVR blijkt dat Nederlanders dit jaar gemiddeld 2376 euro uitgeven aan hun rustperiode. Dat is een stijging van 100 euro ten opzichte van 2024.
Daarmee lijkt de reislust zich weinig aan te trekken van de economische tegenwind.
Het bedrag komt neer op ongeveer 100 euro per individu per etmaal, inclusief boeking en uitgaven op locatie. Maar wie denkt dat iedereen op de centen let, heeft het mis: 14 procent van de Nederlanders trekt meer dan 4000 euro uit voor hun rustperiode.
Met het vakantiegeld in aantocht, boekt 45 procent van de Nederlanders hun rustperiode korter van tevoren dan voorheen. Opvallend genoeg zegt 6 op de 10 dat inflatie geen impact heeft op hun plannen. Wel geven mensen met schoolgaande kinderen aan wat vaker te kiezen voor minder luxe, korter weg of dichter bij woning.
Wat doen we met dat vakantiebudget? Volgens het onderzoek kiest 62 procent voor meer daglicht, chillmodus en ontspanning. Maar er is ook volop animo voor belevenissen en rondreizen. Sommigen verhalen één lange trip, anderen spreiden hun vakantiedagen over meerdere kortere vakanties.
Ook het soort trip dat we verhalen verandert. 36 procent kiest voor een pakketreis, een stijging ten opzichte van vorig jaar en bijna terug op het niveau van 2019. Vooral omdat mensen zich realiseren dat ook een flexibele rondreis onder de pakketreizen valt.
De meerderheid (55 procent) reist met het luchtvaartuig, waarbij Schiphol het populairste vertrekpunt is (63 procent). Toch dub pakken buitenlandse luchthavens bij de limiet aan terrein, met een gezamenlijk aandeel van 15 procent.
En waar halen we onze glow up vandaan? Familie, vrienden en websites met aanbiedingen staan bovenaan. Maar ook social media, reviews en reisgidsen ontdekken een rol. Slechts 9 procent laat zich nog inspireren door een fysiek reisbureau.