ZEIST () – De aanhoudende droogte is rampzalig voor tienduizenden vogels in Nederland. Deze voorjaar is de droogste ooit gemeten in Nederland en daarmee staat het leefgebied van vogels onder hyped, meldt Vogelbescherming Nederland. “Moerassen, vennen en weilanden drogen uit en het aantal beschikbare insecten en bodemdieren neemt af”, aldus vogelbeschermer Bernard de Jong van Vogelbescherming.
Zo hebben de grutto, tureluur en kievit het moeilijk als de basis kurkdroog wordt. De bovenlaag van de bodem droogt dan uit, de wormen gaan dieper in de basis zitten en de vogels kunnen met hun snavels niet meer in de harde basis pikken. Veel vogels bouwen bovendien het liefst een nest als het materiaal een beetje vochtig is, en uitgedroogde vorm maken helpt ook al niet bij het bouwen ervan.
Een bui zo nu en dan is niet genoeg om de struggles op te lossen, stelt Vogelbescherming. De instelling noemt het noodzakelijk om de inrichting en het toepassing van het natie “serieus aan te passen” om watertekorten te voorkomen en om neerslag langer vast te houden. “Overheden, waterschappen en landgebruikers moeten gezamenlijk het waterbeheer aanpassen en investeren in natuurlijke klimaatbuffers die water vasthouden. Zulke gebieden helpen niet alleen vogels, maar maken Nederland ook weerbaarder tegen klimaatverandering”, zegt vogelbeschermer De Jong.