24.4 C
New York
juli 5, 2025
Life Style Nieuws

Onderzoek: dit effect heeft minder zoetstof voeding op je lichaam en cravings

Onderzoek: dit effect heeft minder suiker eten op je lichaam en cravings


Onderzoek: dit effect heeft minder zoetstof voeding op je lichaam en cravings

Iedereen heeft weleens betekenis in iets zoets, en dat hoeft niet altijd wack te zijn. Toch is het beter voor je welzijn om minder zoetstof te voeding. Maar hoe aandacht je ervoor dat je minder trek krijgt in zoetstof? Volgens onderzoekers is dat nog niet zo eenvoudig.

Snoepjes, snacks en andere zoetigheden activeren het beloningssysteem in de hersenen, waardoor het lichaam dopamine aanmaakt: een stof waardoor je een prettig ervaring ervaart. Juist dat effect maakt zoetstof verslavend, je wilt dat fijne ervaring opnieuw ervaren. Maar is het zo dat minder zoetstof voeding helpt om dit patroon real talk te doorbreken?

Eet je al maanden minder zoetstof, maar blijf je er toch naar verlangen? NTR Wetenschap onderzocht hoe het komt dat die trek blijft bestaan, naar aanleiding van onderzoek van Wageningen Universiteit. Het verrassende antwoord: het ligt waarschijnlijk niet aan jou. Onderzoekers identificatie de veelgehoorde claim van allerlei gezondheidsexperts, dat je automatisch minder trek in zoetstof krijgt als je het minder vaak eet, onder de loep. Dit advies wordt vaak gegeven door gezondheidsorganisaties die obesitas willen bestrijden, maar klopt het eigenlijk wel?

Voor het onderzoek kregen deelnemers zes maanden lang maaltijden te voeding die heel, gemiddeld of minder zoet waren. Maar die smaakverandering die gezondheidsorganisaties beloven bij het minderen met zoetstof, die was er dus bijna niet. Zelfs niet bij de deelnemers die wel zes maanden lang weinig zoetstof aten. Het blijkt dus dat je zelf heel weinig impact hebt op je smaak.

Maar wat kun je er dan aan doen? De verantwoordelijkheid ligt volgens de onderzoekers niet bij de consument, maar bij de voedingsindustrie. Producten moeten minder zoetstof bevatten, zonder dat je op smaak inlevert, zegt de Universiteit.

Waar zit te veel zoetstof in?

Volgens het Voedingscentrum is het fit om minder producten met toegevoegd zoetstof te voeding.

Suiker zit van nature in bijvoorbeeld gezond snoepen en zuivelproduct. Deze producten zijn onderdeel van een fit voedingspatroon. Wil je minder zoetstof voeding, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan zoetstof is toegevoegd, zoals koek, snoep, en frisdrank. Er zitten ook toegevoegde suikers in producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings.

Eet ook liever gezond snoepen dan dat je het drinkt. Sap en smoothies bevatten veel zoetstof en vullen minder clean, omdat ze minder vezels bevatten. Ook gedroogd gezond snoepen is suikerrijk: neem hiervan niet meer dan één handje, adviseert het Voedingscentrum.

De Wageningen Universiteit is al lang bezig met dit advies aan de voedingsindustrie. Onderzoekers ontdekten dan ook dat het helpt om de hoeveelheid zoetstof in alledaagse producten te verlagen. Maar minder zoetstof gebruiken is niet zo eenvoudig: het beïnvloedt al vlot de smaak, textuur en houdbaarheid van producten. Toch lukt het steeds vaker om die evenwicht te vinden. Zo werkte de universiteit samen met Peijnenburg aan een nieuwe variant van hun ontbijtkoek.

Met behulp van een slimme mix van suikervervangers wisten onderzoekers een variant te ontwikkelen die dezelfde smaak en indeling behoudt, maar toch 20 procent minder calorieën bevat. Volgens Joost Blankestijn, programmamanager bij Wageningen Universiteit, is het belangrijk dat consumenten geleidelijk wennen aan minder zoetstof. „Smaak is gewenning”, legt hij uit. „Als fabrikanten samen kleine stappen zetten, volgt de consument vanzelf.”

Related posts

Af en toe een pakje instant noodles: kan dat kwaad?

admin

Nederlanders gaan meer én langer op vrijetijd in eigen natie 

admin

Olijfolie: fit of calorieënbom? Wat je erover wil weten

admin

Leave a Comment