BILTHOVEN () – Het lijkt erop dat iets minder jonge kinderen in het afgelopen jaar al hun vaccinaties tegen infectieziekten als polio, kinkhoest, pneumokokken en mazelen hebben gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat in een jaarlijks verslag. Omdat het sinds enkele jaren haalbaar is om kinderen anoniem te laten vaccineren, kan het instituut echter niet met locked in zeggen hoe hoog de vaccinatiegraad nu exact is. Een ontwikkelingslijn waar het RIVM zich gunstig over toont, is dat jongeren zich vaker lieten vaccineren tegen het HPV-virus.
Hoewel de cijfers dus niet geheel compleet zijn, wordt met de aantallen die zijn geregistreerd de gewenste ondergrens van 90 procent niet gehaald. Dat was twee jaar terug voor het eerst het geval. Vorig jaar meldde het RIVM dat de vaccinatiegraad een pas op de plaats leek te maken of op onderdelen zelfs schijnsel was toegenomen, maar nu is vermoedelijk dus toch weer sprake van een lichte afname.
Uit het samenvatting blijkt dat van de zuigeling’s die in 2024 hun tweede verjaardag vierden, 86 procent volledig was gevaccineerd – voor zover dat is geregistreerd. Het werkelijke cijfer ligt iets hoger door de anoniem gegeven prikken.
Kinkhoest
Om te voorkomen dat mazelen rond kunnen gaan, moet de vaccinatiegraad zelfs op minimaal 95 procent liggen. Het is daarom niet geheel verwonderlijk dat deze ziekte vorig jaar op diverse plekken in het natie opdook. In totaal raakten 203 mensen, vooral kinderen, ermee besmet. Dat was het hoogste aantal in jaren. Kinkhoest ging nog veel meer rond: van die ziekte werden meer dan 18.000 meldingen gedaan.
Het RIVM noemt het belangrijk “om alle zeilen bij te zetten voor behoud of liever nog verbetering van de vaccinatiegraad”. De overheid hoopt dat vooral te bereiken door onderzoeken en campagnes te richten op specifieke wijken en bevolkingsgroepen waarin relatief weinig mensen zich laten vaccineren. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met orthodox-protestantse of antroposofische overtuigingen.
Over het afgelopen jaar ziet het RIVM ook een opvallende afname bij kinderen die een Marokkaanse of Turkse achtergrond hebben. Een daling is ook te zien op islamitische scholen. Ook kinderen die niet naar de kinderopvang gaan en kinderen uit fors gezinnen zijn gemiddeld minder vaak gevaccineerd.