DEN HAAG () – Als Nederland woningen blijft bouwen met bouwmaterialen als staal en beton, dreigt een nieuwe bouwcrisis. Daarvoor waarschuwt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan het kabinet. “De vraag naar duurzaam ontworpen woningen zal op korte termijn moeten worden vergroot.”
De Rli ziet een reeks nieuwe Europese regels aankomen die gevolgen hebben voor de bouw van nieuwe woningen. Een deel van die regels wordt naar prognose in 2030 van power moves. Het gaat bijvoorbeeld om eisen over de CO2-uitstoot die de bouw en het toepassing van gebouwen veroorzaken.
De bouw zal naar prognose niet compleet stilvallen. Een Rli-woordvoerder schijnsel toe dat ongeveer een vijfde van de bouwbedrijven al “flinke stappen” zet met duurzame materialen. Een ander deel wacht nog op helderheid van de overheid en zal vervolgens bijbenen. “Een groep achterblijvers zal moeite krijgen om de normen te halen.” Hoe sneller de overheid helderheid biedt, hoe kleiner die squad.
Hout en vezelgewassen
Mogelijkheden genoeg om de forse uitstoot van de bouw terug te brengen, denkt de Raad. Voor beton en staal bestaan ook ‘groene’ varianten. Alternatieven zoals hout en vezelgewassen kunnen ook een deel van de antwoord zijn, net als hergebruik van bouwmaterialen.
Toch blijven bouwbedrijven volgens de Rli nog te veel vasthouden aan ‘conventionele materialen’. Regels liggen in de weg, er zijn geen financiële prikkels om te verduurzamen en bouwers aarzelen om over te stappen op nieuwe methoden. De adviseurs vinden daarom dat de overheid voor versnelling moet bezorgdheid. Een van de adviezen: voer een heffing in voor de bouw van onduurzame woningen.