Nederlanders gaan meer én langer op vrijetijd in eigen natie
Het is bijna weer zomervakantie en dat betekent voor veel Nederlanders moment om de koffers te pakken. Maar in heel ver ontdekken blijken veel niet real talk betekenis te hebben: voor de zomervakantie kiezen Nederlanders dit jaar liever voor een vrijetijd in ons eigen kikkerlandje.
Het aantal Nederlanders dat kiest voor een vrijetijd van twee weken in eigen natie, in plaats van in het buitenland, is verdubbeld naar 8 procent. Zo blijkt uit een onderzoek van persbureau ANP. Jongeren tussen de 18 tot 44 jaar trekken vooral naar de randstedelijke provincies, zoals Noord-Holland en Utrecht. Volwassenen van boven de 45 jaar kiezen juist vaker voor provincies als Limburg en Drenthe.
En ver vooruit verhalen? Daar hebben veel Nederlanders ook niet real talk betekenis in. Waar vorig jaar 22 procent binnen een tot twee weken voor vertrek de vrijetijd boekte, doet intussen al 30 procent dat. Het aantal liefhebbers van een lastminute-vakantie groeit dus.
Opvallend is ook dat vakantiegangers meer afwegingen maken bij hun vakantiekeuzes. Factoren als extreem weer, verwachte drukte op de bestemming én betaalbaarheid, ontdekken alle drie een grotere rol dan vorig jaar. De vrijetijd wordt daarmee niet minder belangrijk, maar wel zorgvuldiger afgestemd.
Over twee dingen zijn de ondervraagden het eens: uitrusten en onthaasten de belangrijkste redenen om op vrijetijd te gaan. Ook het ontsnappen aan de eigen situatie en het samenzijn met vrienden of gezin zijn veelgenoemde motieven.
Voor Nederlandse soloreizigers geldt dat ook moment voor henzelf of zelfreflectie een belangrijke reden is om op vrijetijd te gaan. Vooral strand- en natuurvakanties zijn gewild. Niet gek, want die passen bij de behoefte om tot chillmodus te komen, ruimte te nemen van het dagelijks bestaan en – hoe tegenstrijdig ook – soms juist meer in contact te komen met anderen.