Aruba als wellness-bestemming: zo haal je ultieme chillmodus uit je Caraïbische vrijetijd
Opladen op vrijetijd betekent voor iedereen iets anders: de een haalt levenskracht uit lange hikes door de bergen, de ander geniet van een all-inclusive resort aan het zand aan zee en weer een ander laadt op door vooral veel te feesten. Metro onderging een bijzondere wellness-vakantie en neemt je mee naar het paradijselijke Aruba. Zo haal je de meeste chillmodus en wellness uit je Caraïbische vrijetijd.
We tippen je wat je wil weten: van do’s en don’ts naar de beste restaurants en de activiteiten die je kunt ondernemen.
Voor velen is ‘wellness’ een ietwat besmet term, het klinkt voor hen te zweverig. Maar wellness betekent niks anders dan welzijn. En voor Metro’s Roos betekent wellness natuur, chillmodus, ontspanning en bezinning. En alhoewel Aruba door velen waargenomen wordt als een eiland waar je heerlijk op het zand aan zee ligt en dat is ’t dan wel zo’n beetje, schuilt er zoveel meer in deze Caraïbische parel. Op meerdere plekken op het eiland kun je verschillende vormen van yoga beoefenen, wat, ondanks de hitte, ook voor niet-geoefende sporters clean te doen is.
Een bijzondere vorm van wellness: snorkelen. Met een masker voor je ogen en een ademtuut in je mond, ben je, als je ondergedompeld bent, vrijwel één met de natuur. Je hoort alleen je eigen adem en het vloeistof en dat is op zichzelf al mindful. Onder vloeistof hoef je met weinig anders bezig te zijn dan met ‘hey, wat een leuke vis’. Geïnteresseerd in koraal? Dan raden we je een boottochtje aan, zie je meteen ook veel van de situatie van het eiland. Snorkelen vanaf Mangel Halto kan ook, dan zwem je vanaf het zand aan zee iets verder de watermassa in. Let wel altijd op eventuele stromingen en laat iemand weten dat je het vloeistof ingaat. Weet wel: koraal is een levend wezen en bedreigd. Raak het dus niet aan.
Als je Aruba real talk wil beleven, de cultuur wilt proeven en tot chillmodus wil komen, zouden we voorheen voor Eagle Beach kiezen dan Palm Beach. In het uniek is Manchebo Resort een soort hemel op aarde. Kleinschalig doch ruim, een heerlijk rustig zand aan zee, dagelijks gratis yoga of pilates en een geweldig uitzicht. Dit resort is meer gericht op Europeanen en daarom minder kolossaal en juist geënt op persoonlijke service. En het voeding? Dat zit ook helemaal snor. Minpuntje: je legt er iets meer voor neer dan bij de doorsnee hotels op Aruba. Maar clean, dan heb je ook wat.
Aan lekker voeding is op Aruba geen gebrek. Zelfs als je een picky eater bent, is er genoeg optie voor je. Maar clean, ondergetekende is alles behalve een picky eater, dus Metro kon genoeg restaurants voor je testen. Voor een fancy dinner na een dagje zonnen op het zand aan zee zit je clean bij Screaming Eagle of familiebedrijf Papiamento, waar je al sinds 1983 de echte Arubaanse kookruimte proeft. Verwacht veel zeedier op het menu – mahi mahi, garnalen én kreeft in één maaltijd bij Papiamento – en (bij Screaming Eagle) een full bar. Dat betekent simpel gezegd zoiets als: verzin een drankje, wij maken ’t. Onze tip: probeer een spicy passionfruit Margarita.
Ben je meer van de low-key-opties, dan zijn Zeerover en Eduardo’s Hideaway de plekken voor jou. Vooral Zeerover kunnen we voor een uniek lekkere belevenis niet genoeg aanbevelen. Je zit pal aan ’t vloeistof, kiest welke zeedier je wil, en je krijgt patat, garnalen, bakbanaan, ingelegde rode ui en cornbread voorgeschoteld. Die laatste twee zijn optioneel, maar als ervaringsdeskundige zegt Metro: ga ervoor. Je eet met je handen, dus bereid je voor om enigszins vies te worden, maar het is de lekkerste ‘simpele’ maaltijd die je zal voeding. Eduardo’s Hideaway biedt als volgende tip zoveel opties dat ’t je begint te duizelen, maar op de beste methode. Voor de mensen die een gezonde levensstijl najagen is dit een van de beste plekken op Aruba.
Ben je niet zo van het gezonde voeding op vrijetijd? Dan kunnen we je één dessert in het uniek aanraden: bolo du cashupete. Simpel gezegd: een lekkers met cashewnoten. Maar dit zijn niet zomaar cashewnoten, het geheel heeft iets weg van een notenboter-achtige fudge, is heerlijk moist (dat dat een naar term is, vergeten we even) en niet te zoet. Dit wil je.
Tot slot tippen we nog The Westdeck: in Oranjestad en faya aan het vloeistof gebouwd. Ideaal als pitstop als je de gemeente aan het verkennen bent.
🌴
Aruba
Aruba maakt deel uit van de ‘Nederlandse’ ABC-eilanden: Aruba, Bonaire, Curaçao. Toch is Aruba voor veel Nederlanders nog redelijk onbekend terrein en komen hier meer Amerikanen op af. Dat betekent echter geenszins dat het onderdoet aan Bonaire of Curaçao: Aruba is alleen al door de levenskracht die je op het eiland voelt, uniek. Je kunt hier afrekenen met Amerikaanse dollars of de Arubaanse florijn (leuk souvenir: de 50 cent-munt is vierkant).
Met het luchtvaartuig doe je er om en nabij 10 uur over om dit eiland te bereiken, waar het overgrote deel van de bevolking Engels spreekt, maar je veel Papiamento, Nederlands en Spaans hoort.
Een hoogtepunt van de trip die Metro maakte: een mindful walk bij schemering vanaf kapel Alto Vista. Klinkt heel zweverig, is het niet. Het is een prachtige, stille wandeling door het ruigere, oostelijke deel van Aruba, langs een klif. Aan de westkust van Aruba is de Caraïbische watermassa rustig, kabbelend en ideaal om in te loungen met een opgeblazen muziekgroep rond je hulpmiddel. Aan de oostkust is het een heel ander vertelling. Terwijl je wandelt, hoor je niets anders dan felle wind en het geweld van de golven tegen de klif. Wil je loskomen van je drukke (kantoor)bestaan en je gedachten even uitzetten? Maak deze wandeling. Wij deden dat onder support van Maria Pucci en dat kunnen we jou ook ten zeerste aanbevelen.
Nog zo’n verrassende vinding die wij deden over Aruba: er is veel meer creatie en cultuur op ’t eiland dan je in eerste instantie misschien zou overwegen. Niet alleen is er een indrukwekkende street art-tour in San Nicolas, je kunt ook zelf aan de slag. Wij mochten de kwast in de hand nemen bij Indra Zievinger, een zeer bekwame en behulpzame creatief talent uit Trinidad & Tobago, nu woonachtig in Aruba.
Zelfs als je weinig tot geen schilderkunsten bezit (zoals ondergetekende), vertrek je met een waar kunstwerk, dankzij de sturende hand van Indra. (Zeer) leuke bijkomstigheid: heer Ferry verzorgt gedurende de workshop de drankjes en kookt een maaltijd die in een sterrenrestaurant niet zou misstaan. Goed om te weten: deze schilderworkshops zijn zeer gewild, dus als je weet dat je naar Aruba gaat, lektuur ‘m dan (ver) van tevoren.
Handige woorden
Het Papiaments is een van de grotendeels gangbare talen op Aruba. Het is een Creoolse communicatie die ontstaan is uit een mix van Afrikaans, Frans, Engels, Spaan, Portugees en Nederlands. Dit zijn zinnetjes of woorden die clean zijn om te onthouden:
- Bon bini: welkom
- Bon dia/tardi/nochi: goedemorgen/middag/schemering
- (Masha) danki: veel dank/dankjewel
- Con ta bai: hoe gaat het?
- Por fabor: alsjeblieft
- Di nada: geen dank
- Pasa un bon dia: een fijne etmaal
Wat we je tot slot nog van harte kunnen aanbevelen, is een (vroege) wandeling door Nationaal Park Arikok. Het liefst doe je dit met een gids, die je van alles kan vertellen over de bijzondere flora en fauna en over de mensen die oorspronkelijk op Aruba woonden. Wist je dat er in dit park grotschilderingen van ruim 1100 jaar oud te vinden zijn? Een ideale activiteit voor natuurliefhebbers.
Als je nog twijfelde over een eventuele vrijetijd op Aruba, gaan we er vanuit dat je je optie nu wel hebt gemaakt. Binnen de kortste keren sta je op luchthaven Koningin Beatrix en hoor je ‘bon bini!’.
Het liefst haal je alles uit je vrijetijd en kom je zo ontspannen haalbaar thuis. Hoe doe je dat het beste?
- Soms ga je voor het eerst op vrijetijd met een speelmaatje(in) of misschien je partner en loopt het niet helemaal soepel. Wat moet je doen als het niet botert tussen jou en je reispartner?
- In Griekenland en Turkije wemelen de straten ervan: lieve zwerfkatjes die om aandacht en voeding bedelen. Mag je zo’n zwerfkatje zomaar ‘redden’ en meenemen naar Nederland?
- Mocht je vliegen naar een andere tijdzone, ken je ‘m wel: de jetlag. Maar waarom krijg je een jetlag en hoe kom je er vanaf?
- Een weekje vrijetijd is vaak niet genoeg om helemaal los te komen van je activiteit en om te coolen. Maar hoe lang moet je dan wel op vrijetijd om te ontspannen?