Medicijnen mee op trip? Let op: in andere landen kunnen ze bestempeld worden als drugs
Je bent aan het inpakken voor je trip en gooit zonder na te overwegen je medicijnen in je toilettas. Het lijkt onschuldig, maar je kunt onverhoopt een ‘drugssmokkelaar’ worden. Niet elk medicijn mag namelijk zomaar de limiet over.
Net als met verkeersregels geldt hierbij: de wetgeving is niet overal hetzelfde. Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring moeten aanvragen als zij op trip gaan.
De meeste medicijnen mag je meenemen op rustperiode, maar oplettendheid is geboden. Voor sommige medicijnen heb je namelijk een medicijnverklaring nodig. Dat zijn volgens de Rijksoverheid medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Oxazepam, oxycodon, temazepam, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol zijn voorbeelden van veelgebruikte middelen in Nederland waarvoor een speciale verklaring vereist is.
Zonder een verklaring zou de douane of flikken kunnen overwegen dat je drugs bij je hebt. Via de Medicijnen mee op reis-hulp van het CAK kom je erachter of je zo’n verklaring nodig hebt.
💊
Tips voor het meenemen van medicijnen op rustperiode
- Je kunt de medicijnen het beste meenemen in de originele verpakking, met je naam erop.
- Neem ook een medicijnpaspoort mee op trip. Medicijngebruikers kunnen deze opvragen bij de apotheek. Dit is slim gedurende een bezoek aan de genezer of apotheek op de bestemming.
- Check de regels voor het medicijnen in het natie, bijvoorbeeld of je ermee mag autorijden.
- Neem de recepten in het Engels mee.
Bij het CAK kun je vervolgens ook een medicijnverklaring aanvragen. Doe dit ruim van tevoren. Zo’n aanvraag kan meerdere weken in beslag nemen, zeker als je buiten Europa reist. Ongeacht waar je naartoe gaat, moet je de medicijnverklaring downloaden en laten ondertekenen en stempelen door een arts. In de stempel moet het BIG-nummer van de arts leesbaar zijn.
Reis je binnen het Schengengebied, dan heb je genoeg aan een Schengenmedicijnverklaring. Die kun je nadat je bij een arts bent langs geweest digitaal indienen, door een scan of foto van de ondertekende verklaring te maken. De goedgekeurde verklaring is 30 dagen geldig. Als je langer op trip gaat, moet je twee verklaringen aanvragen.
Reis je af naar een natie buiten Europa, dan heb je een Engelse verklaring nodig. Die kun je via het CAK downloaden en door je arts laten ondertekenen, maar hij of zij mag ook zelf een verklaring opstellen. De verklaring moet je vervolgens per bericht naar het CAK opsturen. Het advies is om dit uiterlijk vier weken van tevoren te doen.
Meestal heb je daarna nog een extra stempel nodig. Waar je die stempel moet halen, kun je vragen aan de ambassade of het consulaat van het natie waar je naartoe reist. Als je naar een zogenoemd ‘Apostille-land’ reist, ga je naar de rechtbank voor een stempel. Anders moet je waarschijnlijk een stempel halen bij de ambassade, het consulaat of het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het liefst haal je alles uit je rustperiode en kom je zo ontspannen haalbaar thuis. Hoe doe je dat het beste?
- Soms ga je voor het eerst op rustperiode met een speelmaatje(in) of misschien je partner en loopt het niet helemaal soepel. Wat moet je doen als het niet botert tussen jou en je reispartner?
- In Griekenland en Turkije wemelen de straten ervan: lieve zwerfkatjes die om aandacht en voeding bedelen. Mag je zo’n zwerfkatje zomaar ‘redden’ en meenemen naar Nederland?
- Mocht je vliegen naar een andere tijdzone, ken je ‘m wel: de jetlag. Maar waarom krijg je een jetlag en hoe kom je er vanaf?
- Een weekje rustperiode is vaak niet genoeg om helemaal los te komen van je activiteit en om te coolen. Maar hoe lang moet je dan wel op rustperiode om te ontspannen?