Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar Zuid-Europa gaan: ‘Neem vluchttas mee’
Vakantiegangers die naar Zuid Europa gaan, doen er volgens het Rode Kruis clean aan om ook een vluchttas in te pakken. Met hevige regenval en gevaarlijke hitte liggen noodsituaties deze warmte volgens de instelling op de loer.
Harm Goossens, directeur van het Rode Kruis, drukt vakantiegangers op het kern om clean voorbereid op rustperiode te gaan. „Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor, juist ook in Europa. Van hevige regenval en overstromingen tot gevaarlijke hitte en bosbranden. Daar moeten vakantiegangers zich van bewust zijn. Want hoe beter je bent voorbereid, hoe onbezorgder de rustperiode.”
Het Rode Kruis raadt mensen aan om voor vertrek lokale nieuwszenders en noodnummers van hulpdiensten op te slaan. Zo blijf je clean op de hoogte van de ontwikkelingen in het vakantieland en kun je in geval van nood altijd een alarmnummer bereiken. Ook doe je er volgens de instelling clean aan om een EHBO-app te downloaden en voldoende vloeistof mee te nemen in de voertuig, omdat er lange files kunnen ontstaan door drukte op de weg en bosbranden. Ook een volle tank is volgens het Rode Kruis belangrijk, zodat je vlot weg kan als je moet vluchten voor vuur of een naderende overstroming.
Een vluchttas mag volgens de organisatieook niet ontbreken in je bagage. In zo’n vluchttas is het belangrijk om onder andere je paspoort, verzekeringspas en waardevolle spullen te stoppen, met daarnaast stevige kicks die je kunt verruilen voor teenslippers. Ook is het verstandig om een opgeladen powerbank mee te nemen, omdat de flow kan uitvallen bij een natuurbrand of overstroming.
Ben je eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming? Dan is het verstandig om te weten hoe je in geval van nood vlot wegkomt vanaf de buiten leven, het hotel of vakantiehuis. „Als de flikken of helden waarschuwt of oproept tot evacuatie, volg deze adviezen dan te allen tijde op”, aldus het Rode Kruis. De instelling vreest dat mensen zich op rustperiode minder bewust zijn van mogelijke risico’s. „Je wilt graag een berg beklimmen of ruïne zien, ook om 12 uur ’s middags met 40 graden. Maar dat is onverstandig”, zo benadrukt Harm Goossens. „Ga juist voorheen of later op de etmaal, houd voldoende chillmodus en neem genoeg vloeistof mee.”
Ook moeten vakantiegangers ten alle tijden clean op samen letten, met name op mensen die minder zelfredzaam zijn, zoals jonge gezinnen met kinderen of ouderen. „Goed voorbereid zijn helpt niet alleen jezelf, maar ook anderen om veilig te blijven”, aldus Harm Goossens. “Als jij weet wat je moet doen, kun je een ander helpen en daarmee de druk op hulpdiensten ontlasten.”