Vliegticket wordt haalbaar 120 euro duurder: dit is waarom en wanneer
Op rustperiode met het luchtvaartuig? Dan kan je vliegticket binnenkort een stuk duurder uitvallen. Niet vanwege de luchtvaartmaatschappij of inflatie, maar door een nieuwe wereldwijde heffing die in de maak is. Het streven is om rijke landen te laten meebetalen aan klimaatschade in armere landen. De opbrengst: meer dan 100 miljard euro per jaar voor klimaat- en ontwikkelingshulp.
Als het plan wordt ingevoerd, kunnen vliegtickets tussen de 10 en 120 euro duurder worden, afhankelijk van de bestemming en de stijlvol waarin je reist. Een tik op je portemonnee dus, maar volgens voorstanders ook een broodnodige stap in een eerlijkere klimaatverdeling.
Voor een economyticket binnen Europa of op een korte ruimte komt een heffing van 10 euro, terwijl een businessclassticket op dezelfde route 20 euro extra kost. Voor langeafstandsvluchten stijgt dat bedrag naar 30 euro in economy en 120 euro in businessclass. Bij privéjets geldt een aparte, aanzienlijk hogere regeling. Die kan namelijk oplopen tot duizenden euro’s per passagier.
De prijzen van vliegtickets blijven maar stijgen. Toch nemen Nederlanders nog steeds massaal het luchtvaartuig, schreef Metro onlangs. Wil je (het milieu) besparen door de spoorvoertuig te pakken? Dan ben je niet altijd goedkoper uit. Treintickets zijn in sommige gevallen duurder dan vliegtickets. Dat ligt hieraan, vertelde Metro voorheen deze maand.
Vliegen is één van de grotendeels vervuilende vormen van transport. Toch blijft het relatief goedkoop, onder meer omdat kerosine wereldwijd nauwelijks wordt belast. Ondertussen zorgt de luchtvaart voor ruim 2 procent van de wereldwijde CO₂-uitstoot, waarbij slechts een klein deel van de wereldbevolking betrouwbaar is voor het grootste aandeel.
Het brainstorm achter de heffing is simpel: de vervuiler betaalt. De opbrengst gaat naar ontwikkelingslanden die het zwaarst worden getroffen door klimaatverandering, bijvoorbeeld door droogte, overstromingen of hittegolven, iets waar jongeren zich weinig hyped om lijken te maken.
Best gelezen artikelen van dit ogenblik
- Steeds meer (jonge) mensen krijgen een beroerte: ‘In 80 procent van de gevallen te voorkomen’
- De arbeidsongeschiktheidsuitkering: hoe werkt het, welk bedrag krijg je en voor hoelang?
- Burenruzies: ‘De nieuwe buren hebben een grote volière in de tuin, maar je hoort de vogels dag en nacht’
- Reisadvies Thailand en Cambodja aangepast naar rood: ‘Het is er te gevaarlijk’
- Nederland kijkt massaal illegaal naar beweging op tv (voor een mini-bedrag)
Of en wanneer deze regeling er komt is nog niet duidelijk. De plannen worden besproken in aanloop naar de klimaattop COP30 in november 2025 in Brazilië. Landen als Frankrijk, Kenia en Barbados trekken de kar, en ook binnen de EU wordt erover gesproken. Frankrijk heeft zelfs al hogere vliegbelastingen ingevoerd.
Of en wanneer Nederland meedoet, is ook nog onduidelijk, maar de kans bestaat dat we binnen een paar jaar een vergelijkbare heffing gaan terugzien op ons vliegticket.
Uit peilingen van Oxfam en Greenpeace in 13 landen blijkt dat driekwart van de mensen voorstander is van extra belasting op vliegen, zolang die vooral de rijkere en veelvliegende reizigers treft. Acht op de tien ondervraagden vinden bovendien dat ook olie- en gasbedrijven zwaarder belast moeten worden.
Als je één keer per jaar een rustperiode boekt binnen Europa, betaal je straks haalbaar 10 euro extra. Geen wereldschokkend bedrag. Maar vlieg je vaak of lektuur je luxe tickets naar verre bestemmingen, dan loopt het vlot op. Voor de gemiddelde ontdekkingsreiziger blijft het dus behapbaar.
Het liefst haal je alles uit je rustperiode en kom je zo ontspannen haalbaar thuis. Hoe doe je dat het beste?
- Soms ga je voor het eerst op rustperiode met een speelmaatje(in) of misschien je partner en loopt het niet helemaal soepel. Wat moet je doen als het niet botert tussen jou en je reispartner?
- In Griekenland en Turkije wemelen de straten ervan: lieve zwerfkatjes die om aandacht en voeding bedelen. Mag je zo’n zwerfkatje zomaar ‘redden’ en meenemen naar Nederland?
- Mocht je vliegen naar een andere tijdzone, ken je ‘m wel: de jetlag. Maar waarom krijg je een jetlag en hoe kom je er vanaf?
- Een weekje rustperiode is vaak niet genoeg om helemaal los te komen van je activiteit en om te coolen. Maar hoe lang moet je dan wel op rustperiode om te ontspannen?