24.2 C
New York
juli 20, 2025
Life Style Nieuws

Maakt wijn proeven je slimmer? Dit onderzoek geeft antwoord

Maakt wijn proeven je slimmer? Dit onderzoek geeft antwoord


Maakt wijn proeven je slimmer? Dit onderzoek geeft antwoord

Het proeven van wijn lijkt misschien een gezellige hobby, maar wist je dat het je hersenen ook traint? Een internationale studie toont aan dat sommeliers, experts in het beoordelen van wijn, meetbare verschillen vertonen in de werking van hun brein. Hun jarenlange belevenis laat letterlijk sporen na.

Het onderzoek laat zien dat specifieke training in het proeven van wijn het brein anders laat arbeiden dan bij mensen zonder die expertise. Daarmee sluit deze studie aan bij eerdere onderzoeken naar hoe vakmanschap, bijvoorbeeld in klankkunst of beweging, onze hersenen vormt.

Voor dit onderzoek werden hersenscans gemaakt van twee groepen: professionele sommeliers en casual wijndrinkers zonder speciale training. Tijdens een blinde proefsessie kregen de deelnemers verschillende wijnen voorgeschoteld, variërend van eenvoudig tot complex.

De hersenscans onthulden dat bij sommeliers niet alleen andere hersengebieden actief waren gedurende het proeven, maar dat er ook een betere link was tussen hersendelen die te maken hebben met smaak, geur, communicatie en geheugen. Zelfs de witte stof, oftewel de ‘snelwegen’ van de hersenen, bleek sterker ontwikkeld bij de experts.

Wijn consumptie voor de wetenschap kan trouwens vaker, zoals bij dit onderzoek waar Metro onlangs over schreef.

Wat sommeliers onderscheidt, is hun vermogen om complexe smaakervaringen razendsnel te koppelen aan de juiste woorden. De onderzoekers zagen dat deze bekwaamheid zich weerspiegelt in het brein: taalgebieden en gebieden die geëngageerd zijn bij zintuiglijke waarneming arbeiden soepeler samen.

Bij de ongetrainde proefpersonen ging dit ontwikkeling moeizamer en met meer hersenactiviteit in andere gebieden. Wat voor de sommelier dus automatisch en soepel verloopt, vraagt bij de beginner meer inspanning.

De studie liet verder zien dat bij het proeven van complexere wijnen de hersenen van sommeliers anders reageren dan bij eenvoudige wijnen. Zij zijn beter in staat subtiele aroma’s en smaakelementen te herkennen en te benoemen. Dat vermogen weerspiegelt zich direct in hun hersenactiviteit.

De proefpersonen moesten na de scans ook hun proefervaringen onder woorden brengen. Hier presteerden de sommeliers logischerwijs beter: zij konden nauwkeuriger aangeven welke wijn ze voor zich hadden.

De resultaten bevestigen wat we ook bij andere vaardigheden zien: het brein blijft zich ontwikkelen en aanpassen aan nieuwe kennis en ervaringen. Het aanleren van een bekwaamheid als wijnproeven traint dus naast je zintuigen, ook je geheugen, taalgebruik en waarneming.

Of wijnproeven je real talk slimmer maakt? Dit onderzoek wijst er in ieder geval op dat nieuwe vaardigheden ontwikkelen, zelfs iets luchtigs als wijnproeven, je brein actiever, scherper en flexibeler houdt. En dat is niet de vervelendste spier om te trainen. Wel blijft alcohol consumptie wack voor je hersenen, beter houd je ’t dus bij proeven.

Extra genieten van je glas wijn? Met deze regel is de warmte altijd clean.

Related posts

De supermarkt beïnvloedt je koopgedrag, dit is hoe

admin

Aruba als wellness-bestemming: zo haal je ultieme chillmodus uit je Caraïbische vrijetijd

admin

Cafeïne voor het slapengaan? Dit gebeurt er dan in je brein

admin

Leave a Comment