Vakanties worden (te) duur en dus gaan veel Nederlanders zelden of nooit meer op trip
Terwijl veel Nederlanders deze week de koffers pakken voor de meivakantie, blijft een flinke squad thuis. Sterker nog: één op de zeven Nederlanders gaat zelden of nooit op vrijetijd. Dat blijkt uit onderzoek van Evisumservice.nl.
De reden? Simpel en pijnlijk tegelijk: het is te duur geworden (30 procent duurder dan niet zo lang geleden).
Een vrijetijd verhalen is anno 2025 niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was. Uit het onderzoek blijkt dat de kosten een flinke drempel vormen. In zes jaar moment stegen de gemiddelde vakantie-uitgaven met 30 procent: van 1485 euro per individu in 2017 naar 1904 euro in 2023. Ter contrast: dat komt neer op driekwart van een gemiddeld netto modaal maandsalaris.
Volgens Mattijs Wijnmalen van Evisumservice.nl is het duidelijk dat veel mensen hun vakantiegeld liever sparen dan uitgeven. „Voor een groeiende squad Nederlanders is vrijetijd natuurlijk financieel onhaalbaar. Dat zie je terug in het feit dat 46 procent van de mensen hun vakantiegeld op de spaarrekening parkeert.”
De kloof tussen vakantiegangers en thuisblijvers wordt ook zichtbaar in leeftijd en geslacht. Vrouwen blijven vaker thuis dan mannen: ruim één op de zes vrouwen gaat zelden of nooit op vrijetijd, tegenover ongeveer één op de acht mannen. Van de mannen zegt 56 procent meerdere keren per jaar op trip te gaan, terwijl dat bij vrouwen 46 procent is.
Bij ouderen is het visualisatie gemengd. Sommige gepensioneerden maken juist clean toepassing van hun vrije moment en gaan regelmatig op trip. Maar er is ook een andere squad, ruim 10 procent van de zeventigplussers, die zegt nooit op vrijetijd te gaan. Nog eens 12 procent doet dit hooguit zelden.
Twintigers en dertigers daarentegen ontdekken er flink op los: 85 procent van hen gaat minstens één keer per jaar weg, vaak zelfs vaker.
Hoewel vrijetijd lang werd waargenomen als een standaard onderdeel van het jaar, laat dit onderzoek zien dat dit visualisatie scheefgroeit. Wie het zich kan veroorloven, reist vaker én geeft meer uit. Wie dat niet kan, blijft thuis. Een groei die volgens Wijnmalen vraagt om aandacht: „Als een weekje ontspanning al buiten bereik ligt, is dat een duidelijk indicatie dat de financiële plaats bij veel huishoudens te krap is geworden.”
Veel Nederlanders zoeken het deze meivakantie dan ook natuurlijk in eigen natie. Al heeft dit mede ook te maken met het lekker weer dat er deze week aankomt. ACSI meldt dat het aantal zoekopdrachten binnen Nederland dubbel zo hoog is als vorig jaar. Het aantal boekingen ligt ruim de helft hoger.
Met name Zeeland, Limburg en de Veluwe zijn populaire zoektermen. Eerder deze maand meldde ACSI ook al een grotere clout van kamperen, een ontwikkelingslijn die nog altijd voor een belangrijk deel wordt toegeschreven aan de gevolgen van de coronacrisis.
Ook branchevereniging HISWA-RECRON merkt de grotere kwestie naar kampeerplekken. „Het is misschien iets langer zoeken dan gewoon, maar het is zeker nog haalbaar om lastminute te verhalen”, zegt een woordvoerster.
Maar als je nog last minute ergens een vrijetijd in Nederland wil verhalen, waar moet je dan heen? Zeeland, Limburg en de Veluwe zijn dus dit jaar gewild, maar er is nog zoveel meer te verkennen. En geen bezorgdheid: een weekje vertoeven in ons eigen kikkerlandje hoeft real talk niet dry te zijn. Het klinkt misschien minder uniek dan een week naar Ibiza, maar er is real talk genoeg moois te zien en te beleven.
Metro verzamelde al voorheen de mooiste plekken voor een vrijetijd in eigen natie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tripje naar de Waddeneilanden of naar de Friese Meren? Of wat dacht je van de Tiengemeten, voor een ‘echte’ eilandvakantie?