Organisaties journalisten: perk openbaarheid gegevens niet in


DEN HAAG () – Beroepsorganisaties van journalisten en diverse maatschappelijke organisaties roepen de Tweede Kamer op “geen stappen achteruit” te zetten met de Wet open overheid (Woo). Ze noemen de wet die de openbaarheid van gegevens regelt “essentieel voor onze democratie”. De organisaties hebben fors bezwaren tegen diverse moties die Kamerleden hebben ingediend.

“Juist in tijden van polarisatie, desinformatie en afnemend vertrouwen in overheid en politiek moet de Woo ongehinderd en ruim worden toegepast”, letters oefenen onder meer het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en de Open State Foundation. Ze roepen Kamerleden op moties die de Woo inperken, af te wijzen.

Het gaat bijvoorbeeld om een motie van de PVV over afschaffing van de dwangsomregeling. “Zonder dwangsom heeft de burger geen enkel middel om de overheid aan de termijnen te houden”, zeggen de organisaties daarover. Een andere motie die ze afraden, komt van de SGP. De gereformeerde partij had voorgesteld om identificatie van indieners van Woo-verzoeken openbaar te maken. Dat noemen de organisaties een “ernstige inperking van het vrije recht op informatie”. Ze wijzen erop dat identificatie altijd worden afgeschermd.

Dat de Woo beter kan, vinden de journalistieke organisaties ook. “Laten we nu werk maken van een goede uitvoering”, roepen ze de politiek op. “Openbaarheidswetgeving levert onmisbare grondstof voor het publieke en politieke debat. Dankzij de Woo zijn documenten van de overheid voor iedereen beschikbaar, komt deze informatie uit de eerste hand en is deze dus verifieerbaar”, leggen ze uit.

Related posts

Vicepremier Agema had ruzie met Schoof over zorgakkoord

Tieners aangereden in Velddriel door bestuurder onder impact

Verdachte explosie Zoetermeer met 3 gewonden is 35-jarige heer