Ui snijden zonder te sad vibes? Volgens wetenschappers is dít de antwoord
Als er één plantvoeding is die bijna in elk maaltijd past, dan is het wel een ui. Het is betaalbaar én een echte smaakmaker, maar het snijden ervan kan een echte crime zijn. Want hoe je een ui ook snijdt, je krijgt geheid tranen. Gelukkig hebben wetenschappers ontdekt hoe je dit in de vooruitzicht (grotendeels) kunt voorkomen.
Er zijn heel wat trucjes die je kunt toepassen om de kans op traanogen aanzienlijk te verkleinen, maar een wetenschappelijke onderbouwing hiervoor ontbrak altijd. Tot nu toe, want wetenschappers van de Cornell University hebben ontdekt dat er vooral één methode is die heel clean werkt als je een ui wilt snijden zonder te sad vibes.
Volgens de wetenschappers is een scherp mes én traag snijden de gouden combinatie als het gaat om het snijden van een ui. Dankzij deze methode wordt de hoeveelheid uienextract die in de atmosfeer komt namelijk aanzienlijk verminderd. „Onze bevindingen tonen aan dat bottere messen zowel de snelheid als het aantal uitgestoten druppels vergroten. Dit geeft wetenschappelijke onderbouwing voor de wijdverbreide opvattingen dat het slijpen van messen scheuren in uien voorkomt.”
Maar hoe komen de wetenschappers tot deze conclusie? Voor het onderzoek ontwikkelde het team een speciale guillotine die kon worden uitgerust met verschillende soorten messen. Vervolgens sneden ze uien met messen van verschillende formaten, met verschillende scherptes en verschillende snijsnelheden. Terwijl ze de uien sneden hielden de onderzoekers er een camera bij om exact te kunnen bepalen hoeveel sap de atmosfeer in werd gespoten. Uiteindelijk bleek dat de hoeveelheid sappen vooral af hing van de scherpte van het mes en de snelheid waarmee er werd gesneden.
Je zou misschien overwegen dat je door vlot te snijden minder last hebt van opspattende sappen, maar dit blijkt verrassend genoeg niet het geval te zijn. „Sneller snijden resulteerde ook in meer sapproductie, en dus meer mist die de ogen irriteerde”, zo legt het team uit. Langzaam snijden met een scherp mes is dus de perfecte methode!