Onderzoek wijst uit: klimaatverandering tast smaak van zuivel aan


Onderzoek wijst uit: klimaatverandering tast smaak van zuivel aan

We kunnen er niet meer omheen: klimaatverandering is overal voelbaar. Maar dat die ook aan je borrelplank knaagt, is vers. Uit Frans onderzoek blijkt namelijk dat hittegolven en droogte niet alleen de boeren raken, maar ook de smaak, indeling en voedingswaarde van hun zuivel.

Het gaat specifiek om Cantal, een stevige, ongepasteuriseerde zuivel uit de Franse Auvergne. Daar grazen koeien gewoon gesproken op sappige bergweiden. Maar door toenemende droogte zijn die groene hellingen vaker bruin dan groen, waardoor boeren noodgedwongen overstappen op alternatieve voeders, zoals maïs. Dat heeft dus impact op de zuivelproduct en daarmee op de zuivel.

Wetenschappers volgden in 2021 veertig koeien op een Franse onderzoeksboerderij en simuleerden een droogteperiode. Koeien kregen deels of volledig maïs in plaats van veld. De resultaten waren verrassend: de melkproductie bleef gelijk en de uitstoot van methaan, een broeikasgas, daalde zelfs iets. Goed berichtgeving dus voor het klimaat.

Maar de zuivel die van deze zuivelproduct werd gemaakt, was minder loaded van smaak en bevatte ook minder gezonde vetzuren zoals omega-3. Grasgevoerde koeien leverden zuivel met een vollere smaak, meer lactic acid-bacteriën (denk: goede darmflora) en een betere voedingswaarde. Kortom: clean voor het milieu, maar slechter voor de kaasliefhebber.

Gelukkig is er ook clean berichtgeving voor de kaasliefhebber: wist je bijvoorbeeld dat je beter slaapt van een stukje zuivel in de schemering?

Niet alleen het voer verandert, ook de koe zelf heeft het moeilijker. Door de hitte voeding koeien minder, simpelweg omdat hun lichaam al genoeg opwarmt. Daarnaast gaan er meer voedingsstoffen naar het immuunsysteem om celschade door hitte te herstellen. Het gevolg: minder zuivelproduct en een verhoogde kans op ziektes.

In warmere landen zoals Brazilië zijn boeren al langer gewend aan grillige seizoenen. Maar ook daar worden regenperiodes korter en droogtes heviger. Sommige boeren stappen over op stalvoeding of zoeken naar slimme voercombinaties met minder zetmeel, zodat de koeien het beter verteren.

De Franse onderzoekers waarschuwen: als de klimaatverandering doorzet zoals nu, dan gaan we dat niet alleen merken aan hogere temperaturen of stijgende zeespiegels, maar ook aan wat er op ons bord ligt. En dat zou zomaar kunnen betekenen dat jouw favoriete zuivel straks anders smaakt of misschien zelfs verdwijnt.

We kunnen voorlopig nog lekker genieten van onze boterham met zuivel. Ga je liever voor een tosti? Dan is dit afwijking wel slim om te weten, schreef Metro onlangs.

Related posts

Zo maak je het beste bommetje in het zwembad volgens de wetenschap

Nederlanders niet meer zo vlot naar Amerika op rustperiode

Veel Nederlanders zijn shook dat hun smartphone gestolen wordt op rustperiode: dít kun je er aan doen