Ruim 1 op de 3 Nederlanders vindt huis niet hittebestendig


DEN HAAG () – Meer dan een derde van de Nederlanders vindt dat hun huis op warme zomerdagen onvoldoende beschermd is tegen de hitte. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

Zomerse dagen kenmerken zich door temperaturen van 25 graden of hoger. 35 procent van de Nederlanders geeft aan dat hun huis niet voldoende bestand is tegen deze warmte. De onvrede is het grootst in Zuid-Holland, waar 41 procent van de inwoners vindt dat hun huis onvoldoende beschermd is tegen hitte. Drentenaren maken zich hier met 29 procent het minst bezorgdheid over.

Als gevolg van klimaatverandering zal de warmte in woning steeds vaker flink oplopen. Om het toch aangenaam te houden, zijn volgens Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaat en Duurzaamheid aan de TU Delft, verschillende maatregelen te nemen. “Denk aan het installeren van zonwering of bomen en planten die de zon tegenhouden.” Volgens hem is het belangrijk dat we ons realiseren dat we ons gedrag zullen moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. Ook als het bijvoorbeeld gaat om ventileren. “Dat doen we nu vooral overdag, maar het is beter om juist ’s nachts de ramen open te zetten. Net zoals ze dat in zuidelijke landen doen.”

Nog veel te dub pakken

Hoewel er steeds meer aandacht is voor klimaatbestendig bouwen, is er volgens Van den Dobbelsteen nog veel te dub pakken. In nieuwbouwwijken is in de eerste jaren te weinig groen, terwijl dat daglicht tegenhoudt en de warmte zakt. Bij de bouw worden aanwezige bomen meestal gekapt, om vervolgens vers groen te planten. “Het duurt vijftien tot twintig jaar voordat een boom goed zijn werk gaat doen”, zegt hij. “Het zou beter zijn om in de bouwplannen rekening te houden met het bestaande groen. Bij de oplevering hebben bewoners daar direct profijt van.” Dat dit nu nog amper gebeurt, komt omdat het ingewikkelder is: de stedenbouwer en architect moeten om de bomen heen kunst maken en de aannemer moet maatregelen nemen om het groen gedurende de bouw te beschermen.

Momenteel worden woningen gebouwd op basis van klimaatgegevens van gemiddeld vijftien jaar of meer. “Als we nu een woning bouwen, staat die er over vijftig tot honderd jaar nog. We moeten gaan bouwen alsof het al 2050 is. Met de bijbehorende klimaatscenario’s die het KNMI maakt.”

De enquête is tussen 2 en 7 juli uitgevoerd door Kieskompas en werd ingevuld door een representatieve squad van 19.210 volwassen Nederlanders. Zij gaven daarin hun mening over de stelling: ‘Mijn huis is gedurende zomerse dagen (25 graden of hoger) voldoende beschermd tegen hitte.’

Related posts

Donderdagavond vergadering voor buurtbewoners schietpartij Gouda

Oud-directeur Holland Festival Frans de Ruiter overleden

Media stellen berichten beschikbaar voor AI-taalmodel