Er zijn vier type koffer-inpakkers en ‘we’ maken er een hele wetenschap van
Ben jij zo’n type dat bij je koffer inpakken drie weken van tevoren een lijstje klaar hebt? Of prop je die koffer een uur voor afreizen vol, hopend dat je niets vergeten bent? In Nederland kennen we vier types ‘koffer-inpakkers’ en ja, velen van ons maken er een hele wetenschap van.
Als we op rustperiode gaan, verhalen we als Nederlanders best vaak last minute. Als het om onze koffer inpakken gaat, zijn we echter – gemiddeld genomen dan – allesbehalve impulsief. Uit een enquête onder zo’n 1500 reizigers van VakantieDiscounter, blijkt dat lijstjes, slimme trucjes en tactisch wegen vaste prik zijn. Van sokken in kicks tot oprolmethodes: de Hollandse vakantieganger pakt z’n koffer met militaire precisie in.
Bij stellen kan dat nog een dingetje zijn. Bekijk de clip hierboven maar eens, van John en Kees de Bever uit de reality-serie De Bevers.
Nederlanders pakken over het algemeen clean voorbereid in, al vinden we regels rond de bagage bij een vliegreis ook best ingewikkeld. 92 procent checkt van tevoren hoeveel kilo je mag meenemen en 87 procent weegt de bagage thuis. Dit om onnodige kosten op het vliegveld te voorkomen ongedwongen, want extra kilo’s betekenen extra duiten. Een kleine squad (3 procent) laat het aan het toeval over. Wie weet onder het mom van ‘een vakantie moet avontuurlijk zijn’.
🛄
Koffer inpakken: alleen handbage of ‘combi’?
Driekwart van de Nederlandse vakantiegangers neemt een combinatie van handbagage en ruimbagage mee. 7 procent checkt meer dan 20 kilo in, terwijl 17 procent alleen met een handbagage-trolley reist. Vooral jongeren tussen de 26 en 35 jaar ontdekken schijnsel: bijna één op de drie neemt alleen handbagage mee. Ouderen pakken juist zwaarder.
Om de plaats in de koffer zo slim haalbaar te benutten, gebruikt circa twee derde van de respondenten van het onderzoek handige trucjes. De populairste truc die wordt genoemd is het oprollen van outfit. Dat wordt door meer dan een derde van mensen die hun koffer inpakken genoemd. 23 procent is kunstenaar met sokken en ondergoed: we proppen ze in kicks om plaats in de koffer te dub pakken.
22 procent trekt de zwaarste kledingstukken aan gedurende de vliegreis om het gewicht van de koffer te beperken. Toch doet niet iedereen mee: bijna een derde van de mensen gaf aan geen enkel inpaktrucje te gebruiken: outfit gaat ‘gewoon’ in de koffer en vol is vol (en anders gaan we wel op de koffer zitten om hem dicht te krijgen).
We kennen in ons natie vier types als het om onze koffer inpakken gaat. In het samenvatting hierboven kun je jezelf opzoeken. Laura Vlaanderen van VakantieDiscounter daarover: „Iedereen heeft een eigen methode, maar de meeste mensen pakken heel gestructureerd in.”
De reisaanbieder ziet lijstjesmakers (44 procent), last-minute-inpakkers (35 procent), wat-als-pakkers/scenario-pakkers (14 procent) en minimalisten (10 procent). Het afwijking tussen mannen en vrouwen is behoorlijk. Mannen doen het koffer inpakken vaker op het laatste ogenblik of nemen zo min haalbaar mee. Vrouwen plannen liever: 45 procent maakt een lijstje en 18 procent denkt in plan’s. De laatste squad zorgt er voor dat bij elke omstandigheden en gelegenheid de juiste spullen in de koffer zitten. Vlaanderen: „Inpakken is bijna een karaktertest en wordt verheven tot een soort beweging: tactisch inpakken, onder het maximaal toegestane gewicht blijven, en toch niets vergeten. De gemiddelde vakantieganger weet wat hij doet.”
Het liefst haal je alles uit je rustperiode en kom je zo ontspannen haalbaar thuis. Hoe doe je dat het beste?
- Soms ga je voor het eerst op rustperiode met een speelmaatje(in) of misschien je partner en loopt het niet helemaal soepel. Wat moet je doen als het niet botert tussen jou en je reispartner?
- In Griekenland en Turkije wemelen de straten ervan: lieve zwerfkatjes die om aandacht en voeding bedelen. Mag je zo’n zwerfkatje zomaar ‘redden’ en meenemen naar Nederland?
- Mocht je vliegen naar een andere tijdzone, ken je ‘m wel: de jetlag. Maar waarom krijg je een jetlag en hoe kom je er vanaf?
- Een weekje rustperiode is vaak niet genoeg om helemaal los te komen van je activiteit en om te coolen. Maar hoe lang moet je dan wel op rustperiode om te ontspannen?