Op trip? Pas op met aanvragen visum, door fraudeurs al 32.000 euro buitgemaakt
Mensen die een tripje maken naar het Verenigd Koninkrijk, zijn sinds april verplicht om een ETA aan te vragen. Het aantal ETA-aanvragen is hierdoor flink gestegen en daar ontdekken criminelen slim op in: de Fraudehelpdesk heeft dit jaar tien keer zoveel meldingen gekregen van visumfraude als vorig jaar. Maar hoe herken je visumfraude?
Als je een trip maakt naar het Verenigd Koninkrijk, ben je sinds kort verplicht om een Eletronic Travel Authorisation (ETA) aan te vragen. Dat is een elektronische reistoestemming voor reizigers die naar het Verenigd Koninkrijk willen ontdekken, maar geen visum nodig hebben. Je kunt de ETA verbonden aanvragen, waarna deze elektronisch aan je paspoort gekoppeld wordt en geldig is voor meerdere ontdekken binnen een bepaalde periode.
Ook als je naar de Verenigde Staten wil ontdekken, heb je elektronische reistoestemming nodig. Je moet dan een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) aanvragen. Hiermee kun je zonder visum naar de VS ontdekken voor toeristische of zakelijke doeleinden voor een periode van maximaal 90 dagen. Ook deze reistoestemming kwestie je verbonden aan en juist daar gaat het vaak mis.
„Veel mensen typen relatief achteloos in op Google: ‘Visum voor Engeland’, en klikken dan op de bovenste verwijzing. Maar dat kan zomaar een gesponsorde internetpagina zijn die véél hogere bedragen vraagt dan gewoon of zelfs een keiharde scam is en helemaal geen visum opstuurt”, zo vertelt visum-expert Hilde Cevaal aan De Telegraaf.
Dat veel mensen hier de dupe van zijn, blijkt wel uit het feit dat de Fraudehelpdesk een flinke stijging ziet in het aantal meldingen van visumfraude. En dan met name van mensen die een ETA hebben aangevraagd. Van honderden slachtoffers is dit jaar al ruim 32.000 euro buitgemaakt.
Veel slachtoffers geven aan dat ze na de aanvraag terecht komen bij een tussenpartij, die een hoger bedrag vraagt voor het visum/ETA dan wanneer het via de overheid wordt aangevraagd. Ook wordt regelmatig gevraagd om het delen van persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld een identiteitsbewijs. Deze gegevens moeten soms per mail worden doorgegeven.
Bij sommige mensen komt er inderdaad een visum binnen die geldig blijkt te zijn, maar daar stond dan wel een forse betaling tegenover. Er zijn echter ook mensen die een aanvraag doen en afrekenen, maar vervolgens geen visum of ETA ontvangen. Mocht je een ETA of ander soort visum nodig hebben, is het dan ook belangrijk om clean te checken of de site waarop je aanvraagt stabiel is.
Je kunt het beste naar de internetpagina NederlandWereldwijd gaan, hier kun je in de zoekbalk je reisbestemming intypen, waarna je allerlei belangrijke reisinformatie over het natie krijgt te zien. Je krijgt dan ook een officiële internetpagina te zien waarop je het visum moet aanvragen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je het via de juiste instantie aanvraagt en dat je niet wordt opgelicht.
Mocht je onverhoopt toch gevoelige gegevens hebben doorgegeven of twijfelen over een betaling, is het belangrijk dat je contact opneemt met de Fraudehelpdesk.
Het liefst haal je alles uit je rustperiode en kom je zo ontspannen haalbaar thuis. Hoe doe je dat het beste?
- Soms ga je voor het eerst op rustperiode met een speelmaatje(in) of misschien je partner en loopt het niet helemaal soepel. Wat moet je doen als het niet botert tussen jou en je reispartner?
- In Griekenland en Turkije wemelen de straten ervan: lieve zwerfkatjes die om aandacht en voeding bedelen. Mag je zo’n zwerfkatje zomaar ‘redden’ en meenemen naar Nederland?
- Mocht je vliegen naar een andere tijdzone, ken je ‘m wel: de jetlag. Maar waarom krijg je een jetlag en hoe kom je er vanaf?
- Een weekje rustperiode is vaak niet genoeg om helemaal los te komen van je activiteit en om te coolen. Maar hoe lang moet je dan wel op rustperiode om te ontspannen?