DEN HAAG () – NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag haalbaar geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe arbeiden. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
NAVO-topman Mark Rutte wil dat de 32 NAVO-landen voortaan 3,5 procent van hun economie in defensie steken en daarbovenop 1,5 procent in gerelateerde zaken. De lidstaten zouden dat op de top in Den Haag moeten overeenkomen, en volgens Rutte tekent zich al brede steun af. Maar het maakt nogal wat uit wanneer en hoe vlot landen aan die nieuwe, fors hogere norm moeten voldoen, zei Brekelmans donderdag in de Tweede Kamer.
Sommige NAVO-landen willen veel meer moment dan de beoogde termijn van zeven jaar. Zo liet België weten 2032 onmogelijk te kunnen halen. Maar ook het zogenoemde ‘groeipad’ is een detail van discussie. Sommige schoorvoetende lidstaten worden liever niet gebonden aan een vaste jaarlijkse verhoging van 0,2 procent, zoals op de onderhandelingstafel zou liggen. Ze speculeren er volgens diplomaten haalbaar op dat de fors hyped die vooral de VS nu uitoefenen, over een paar jaar luwt. Omdat daar intussen een andere president is aangetreden bijvoorbeeld.
“Het kan dat daarover geen afspraken worden gemaakt”, zei Brekelmans donderdag. Dat de NAVO het laat “aan ieder land om te bepalen wat het groeipad is”. Een einddatum verwacht hij wel. Maar ook die kan de NAVO officieel niet afdwingen. Het komt op politieke hyped van bondgenoten aan, en die van de VS onder Trump blijkt “redelijk stevig en ook best wel effectief”.