27.1 C
New York
juli 18, 2025
Nederland

CNV: afblazen staking bewuste optie, bedoeld voor onrust bij NS


UTRECHT () – Het afblazen van de treinstaking op donderdag is een bewuste optie van de vakbonden, bedoeld om extra onrust bij NS te veroorzaken. Dat heeft CNV-onderhandelaar Henk Jongsma laten weten aan het . De bonden hadden namelijk signalen dat de spoorvervoerder al een alternatieve dienstregeling had klaarliggen voor donderdag. Door niet te staken overwegen de bonden nu voor meer onrust te kunnen bezorgdheid, in de verwachting de werkgever zo te bewegen gehoor te geven aan hun eisen voor een nieuwe cao.

Voorafgaand aan de stakingenreeks bij NS die afgelopen vrijdag begon, had vakbond FNV een lijstje met stakingsdagen doorgegeven. Donderdag zou er weer worden gestaakt, in de regio Noord-West en de regio Oost. De bonden moeten stakingen echter 36 uur van tevoren officieel aanmelden. Dat is voor donderdag niet gebeurd, meldde NS voorheen op dinsdagmiddag.

Jongsma benadrukt dat dit een bewuste handeling is. “We zijn het niet vergeten hoor”. De bonden beraden zich volgens hem nu op vervolgstappen. Wanneer er dan wel wordt gestaakt, wil hij niet zeggen. De bonden willen zich onvoorspelbaarder gaan opstellen. Daarmee zouden ze voor meer onrust kunnen bezorgdheid.

Hinder

De vakbondsman erkent dat het vervelend is voor reizigers. Maar een staking is nu eenmaal het hulpmiddel voor bonden om werkgevers in actie te zetten, legt hij uit. “Onvoorspelbaarheid hoort daar bij.”

Doordat de handeling pas op het laatste ogenblik is geschrapt ervaren reizigers wel hinder. NS meldde dat er donderdag in Noord-Holland en Oost-Nederland minder treinen rijden.

Cao-bod

Vrijdag en ook dinsdag reden er door stakingen al geen treinen. In beide gevallen besloot NS de hele dienstregeling te schrappen, ondanks dat de bonden slechts regionaal staakten. FNV-bestuurder Henri Janssen noemde dat besluit op LinkedIn dinsdag “echt onzin”. Daarbij haalde hij uit naar NS: “te veel directeuren die allemaal bezig zijn hun eigen bureautje schoon te houden.”

NS bood in zijn laatste cao-bod 2,55 procent loonsverhoging op jaarbasis, wat volgens de bonden veel te laag is. De laatste dagen is er niet meer onderhandeld. De bonden lijken eerst een vers, hoger bod van NS te willen. Onder de NS-cao vallen 17.500 mensen.

Voor de vorige cao, die op 1 maart afliep, hadden de bonden en NS een loonsverhoging afgesproken van gemiddeld 6,6 procent. Hoewel de cao-onderhandelingen toen ook moeizaam verliepen, werd er niet massaal gestaakt. In 2022 staakte NS-personeel nog wel voor hogere lonen. Toen kregen de NS-medewerkers er uiteindelijk ruim 9 procent bij.

Related posts

Filmproducent Rob Houwer (87) overleden

admin

CBS: bijna kwart volwassenen mijdt tandarts om kosten

admin

Geen fors struggles op Schiphol door treinstaking

admin

Leave a Comment