24.5 C
New York
juli 18, 2025
Nederland

RIVM en inspectie zetten vraagtekens bij onderzoek Chemours


BILTHOVEN () – Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan “de juistheid van de resultaten niet getoetst worden”, onder meer omdat niet bekend is welke gegevens zijn gebruikt.

Het chemiebedrijf uit Dordrecht zegt vooraf expliciet te hebben gevraagd om overleg met de geëngageerd instanties over de onderzoeksopzet. “We vinden het dan ook teleurstellend dat inhoudelijke opmerkingen nu pas, na publicatie, worden gedeeld.”

In uitdaging van Chemours onderzocht adviesbureau Witteveen+Bos wat de invloed op de situatie is van acht chemicaliën, die in 2023 tot de squad zeer zorgwekkende stoffen (zzs) behoorden. Chemours volgde hiermee een aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op. Witteveen+Bos concludeerde dat de uitstoot van deze stoffen in de atmosfeer “geen verhoogde gezondheidsrisico’s oplevert”.

Cruciale gegevens ontbreekt

De ILT had twijfels en vroeg het RIVM daarom om een beoordeling. “We hadden het gevoel dat gegevens ontbreken en dat we dit rapport daarom niet op waarde kunnen schatten”, aldus een woordvoerster. Volgens het RIVM en de ILT ontbreekt “cruciale informatie” en is hierdoor niet vast te stellen of de conclusies kloppen.

Chemours meldt intussen “aanvullende informatie” te hebben gegeven aan de instanties “die naar verwachting een aantal kanttekeningen zal wegnemen”. De ILT zegt “op constructieve” wijze met het bedrijf te spreken over een vervolgonderzoek, waarin de invloed van nog veel meer stoffen wordt onderzocht. Sinds vorig jaar staan alle PFAS op de zzs-lijst.

Related posts

Moordenaars Nederlandse journalisten El Salvador 30 jaar cel in

admin

Fotosessie Oranjes uitgesteld na armbreuk prinses Amalia

admin

ANWB: minder intercontinentale ontdekken door klimaat en geopolitiek

admin

Leave a Comment